Wegańskie przepisy na Wielkanoc

Wegańskie przepisy na Wielkanoc

Każde święta mają coś wyjątkowego, szczególnie jeśli chodzi o kuchnię. To jak się odżywiamy dość szybko się zmienia, natomiast bez zmian pozostają nasze smaki z dzieciństwa, do których wracamy właśnie w okresie rodzinnych, świątecznych obiadów, śniadań i kolacji. Dlatego przygotowaliśmy kilka przepisów, które pomogą wrócić do ulubionych wspomnień a jednocześnie będą przystosowane do osób, które korzystają z diety wegańskiej.

 

Pasta a la Makrelowa

1 kostka tempehu wędzonego lub wędzonego tofu
2 płaty nori,
1 łyżeczka musztardy,
sól,
1/2 łyżka tamari
4 łyżki majonezu wegańskiego,
Świeży koperek
woda

Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego . Gdyby pasta była za sucha dodajemy wodę oraz więcej majonezu

Pieczeń a la rzymska z jajkiem lub suszoną śliwką w wersji wegańskiej

Składniki na jedną keksówkę o wymiarach około 30 x 12 cm

1 szklanki ugotowanej jaglanej / około 0,5 suchej szklanki kaszy
1 1/4 szklanka ugotowanej soczewicy
2 pietruszki
2 marchewki
1/2 selera
2 cebule
5 jajek ugotowanych na twardo
garść śliwek suszonych
2 ząbki czosnku, posiekane
1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/3 łyżeczki liście laurowe
2 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka chrzanu
½ kminku mielonego
1/2 łyżeczki lubczyku

1/2 płatki owsiane zmielone

Soczewice moczyć ok 2 godzin w zimnej wodzie. Odcedzić ugotować do miękkości. Kaszę ugotować. Warzywa zetrzeć na grubych oczkach i podsmażyć z cebulą, kminkiem, czosnkiem, majerankiem i lubczykiem. Zmieszać soczewicę z kaszą i warzywami. Zblendować. Dodać musztardę i sól do smaku. Dodać płatki owsiane i wymieszać. Pół masy wyłożyć do keksówki na Na środku ułożyć ugotowane na twardo i obrane jajka, delikatnie wcisnąć je w masę. i przykryć drugą częścią masy . Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopniu ok 30-35 min. Gdyby pieczeń nie była zarumieniona piec kolejne 10-15 min. Studzić całą noc.

Majonez wegański z olejem lnianym i musztardą francuską

Składniki na duży słoik::
125 ml
1 łyżka płatków drożdżowych lub 1 łyżeczka pasty miso
1 łyżeczki soli kala namaka
1/4 łyżeczki syropu z agawy
1 – 1 ½ szklanki oleju roślinnego plus ½ szklanki oleju lnianego
2 łyżeczki octu lub soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1/2 łyżeczki czarnej soli lub zwykłej soli
1/4 łyżeczki syropu z agawy

Aquafabe najlepiej schłodzić w lodówce przez całą noc
Olej lniany wymieszać z olejem roślinnym ( może być dowolny ale najlepiej taki , który nie dominuje swoim smakiem np. rzepakowy ( podkręci kolor i majonez będzie bardziej żółty), z pestek winogron lub ryżowy. Wszystkie składniki poza olejem dodać do wysokiego naczynia i blendować na wysokich obrotach przez 2 minuty. Blendować, tak długo, aż masa się spieni i lekko zesztywnieje. Nie wyłączając blendera dolewać pomału olej i cały czas blendować, Po czasie masa zacznie gęstnieć i robić się bardziej kremowa. Olej należy wlewać po mały , żeby regulować gęstość majonezu. Na bazie majonezu możecie zrobić np. sos chrzanowy. Wystarczy majonez połączyć z świeżo startym chrzanem, dodać skórkę z cytryny i odrobinę soku z cytryny.

Chcesz poznać więcej ciekawych dań z kuchni wegańskiej? Wypróbuj nasz catering DeliVege już dziś! 

Scroll to Top

Szanujemy Twoją prywatność!

Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies do prawidłowego jej działania. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania przez nas twoich danych i praw, które Ci w związku z tym przysługują oraz na temat plików cookies, znajdziesz w „Polityce Prywatności”

Jednocześnie korzystając z serwisu akceptujesz postanowienia Regulaminu